
Avgangspiknik
Hver vår er Bergen Kunsthall vertskap for avgangsutstillingen med masterstudenter fra Kunstakademiet – Institutt for samtidskunst, Fakultet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen. I år presenterer 27 kunstnere fra 11 land arbeidet sitt i «Picnic», en utstilling som tar i bruk alle utstillingssalene og parken utenfor, kuratert av Randi Grov Berger.
I «Picnic» demonstreres stor innovasjon og motstandskraft gjennom et bredt spekter av medier, teknikker og materialer, samtidig som utstillingen bidrar til en rekke sentrale temaer i dagens kunstneriske diskurs.
Den årlige avgangsutstillingen markerer overgangen fra en kunstutdannelse til det profesjonelle yrkeslivet. Med tittelen «Picnic» feirer vi også overgangen fra vinter til vår. Når våren kommer kan vi igjen improvisere utflukter utenfor allfarvei og forlate sivilisasjonen, for å nyte et spontant, utendørs måltid (forberedt på det stadig skiftende været, og på naturens overraskelser). Årets kandidater presenterer verk som er modige, risikovillige, delikate og sårbare, de velger å bryte med det formelle og hedrer piknikens kollektivitet.

Camp estetikk, cruisingkultur og greske myter
Med utstillingen «Det skeive blikket» vil Kode for første gang utforske og løfte frem mangfoldet av skeive perspektiver, historier og identiteter i egen samling.
«Skeiv» er det som ikke er «rett» – det som avviker fra tradisjonelle strukturer og normer. I sin essens dreier det seg om bruddet med det vi ser på som «normalt». I dagligtalen kan «skeivt» beskrive alle former for kjønnsuttrykk, identiteter og seksualiteter som ikke følger normen.
Gjennom nærmere 160 verk fra antikken til i dag, tematiseres alt fra camp estetikk, cruisingkultur, greske myter og peppermø-kulturen på 1800-tallet. Historiene handler om forventninger til femininitet og maskulinitet, om kjønnsidentiteter og om likekjønnet kjærlighet og begjær.
«Det skeive blikket» tar utgangspunkt i Kodes samling, med noen innlån, og spenner bredt – med verk, motiver og temaer fra antikken fram til i dag. Utstillingen vil suppleres av en egen samtidsdel som åpner høsten 2022.

Perfeksjons studie
Maria Pasenau vil helst la bildene i hennes nye utstilling «Studdys Of Perfect InPerfect» snakke for seg.
Heldigvis er Pasenau en kunstner som sier mye i verkene sine.
Med uretusjert og ærlig tilnærming tar hun for seg motiver som kropp, kjønn og identitet, så vel som estetiske utfordinger og konsepter, som perfeksjon.
Pasenau er født i Mjøndalen i 1994 og jobber og bor nå i Odda. Hun er utdannet ved Norges Fotohøyskole i Trondheim og Prosjektskolen Kunstskole i Oslo.