fbpx
Vernissageguiden
Bergen

Dette er de beste utstillingene i Bergen akkurat nå

Uke 15
Hver vår holder Bergen Kunsthall masterutstilling. (Foto: Randi Grov Berger.)

Avgangspiknik

Hver vår er Bergen Kunsthall vertskap for avgangsutstillingen med masterstudenter fra Kunstakademiet – Institutt for samtidskunst, Fakultet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen. I år presenterer 27 kunstnere fra 11 land arbeidet sitt i «Picnic», en utstilling som tar i bruk alle utstillingssalene og parken utenfor, kuratert av Randi Grov Berger.

I «Picnic» demonstreres stor innovasjon og motstandskraft gjennom et bredt spekter av medier, teknikker og materialer, samtidig som utstillingen bidrar til en rekke sentrale temaer i dagens kunstneriske diskurs.

Den årlige avgangsutstillingen markerer overgangen fra en kunstutdannelse til det profesjonelle yrkeslivet. Med tittelen «Picnic» feirer vi også overgangen fra vinter til vår. Når våren kommer kan vi igjen improvisere utflukter utenfor allfarvei og forlate sivilisasjonen, for å nyte et spontant, utendørs måltid (forberedt på det stadig skiftende været, og på naturens overraskelser). Årets kandidater presenterer verk som er modige, risikovillige, delikate og sårbare, de velger å bryte med det formelle og hedrer piknikens kollektivitet.

Skeivt kulturår markeres ved Kode med utstillingen "Det skeive blikket". (Foto: Presse.)

Camp estetikk, cruisingkultur og greske myter

Med utstillingen «Det skeive blikket» vil Kode for første gang utforske og løfte frem mangfoldet av skeive perspektiver, historier og identiteter i egen samling.

«Skeiv» er det som ikke er «rett» – det som avviker fra tradisjonelle strukturer og normer. I sin essens dreier det seg om bruddet med det vi ser på som «normalt». I dagligtalen kan «skeivt» beskrive alle former for kjønnsuttrykk, identiteter og seksualiteter som ikke følger normen.

Gjennom nærmere 160 verk fra antikken til i dag, tematiseres alt fra camp estetikk, cruisingkultur, greske myter og peppermø-kulturen på 1800-tallet. Historiene handler om forventninger til femininitet og maskulinitet, om kjønnsidentiteter og om likekjønnet kjærlighet og begjær.

«Det skeive blikket» tar utgangspunkt i Kodes samling, med noen innlån, og spenner bredt – med verk, motiver og temaer fra antikken fram til i dag. Utstillingen vil suppleres av en egen samtidsdel som åpner høsten 2022.

Maria Pasenau studerer det uperfekte i Studdys Of Perfect InPerfect (Foto: Presse.)

Perfeksjons studie

Maria Pasenau vil helst la bildene i hennes nye utstilling «Studdys Of Perfect InPerfect» snakke for seg.

Heldigvis er Pasenau en kunstner som sier mye i verkene sine.

Med uretusjert og ærlig tilnærming tar hun for seg motiver som kropp, kjønn og identitet, så vel som estetiske utfordinger og konsepter, som perfeksjon.

Pasenau er født i Mjøndalen i 1994 og jobber og bor nå i Odda. Hun er utdannet ved Norges Fotohøyskole i Trondheim og Prosjektskolen Kunstskole i Oslo.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tør å avdekke ukulturene, og gir deg de ekte kulturnyhetene. Avisen leverer modig og nyskapende kulturjournalistikk.


Shabana Rehman
Multikunstner
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi at jeg som borger vil følge debattene rundt kulturfeltet, fra ytringsfrihet til støtteordninger. Som privatperson vil oppleve, se og høre om kultur, og vite hva som skjer.


Torbjørn Røe Isaksen
Tidl. Arbeidsminister (H)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar