
Helt gelé i kroppen!
Heiaklubben heier på Maria Maaneskiold og har æren av å presentere hennes første soloutstilling! Utstillingen «Hva er det med meg?» er støttet med Talentstipend fra Kulturetaten. I Maaneskiolds tegnefilminspirerte og humoristiske strek, blir mørke temaer behandlet på en ny måte.
En fargerik utforskning av hva traumer kan gjøre med selvbildet og identitesfølelsen. I sin signaturpallett bruker Maaneskiold selvopplevde hendelser, som kan være utfordrende og terapeutisk for publikum å kjenne seg igjen i.
Utstillingen består av illustrasjoner av blekk, fargeblyant og fettstift på papir.
I tillegg vises installasjon av manipulert speil, et sydd «skinn», samt en rosa, spiselig bringebærgelé-avstøpning av en kvinne i 1:1 størrelse.

Etter Venezia
Wolfgang Tillmans er sett på som en av de mest innflytelsesrike og betydningsfulle kunstnerne i sin generasjon. Det var blant annet han som tok coverbildet til Frank Oceans «Blond». Nå har fotografen endelig sin første separatutstilling i Norge.
I utstillingen«After Venice» presenterer Tillmans en rekke utvalgte verk som refererer til en bestemt periode i hans kunstnerskap. Denne perioden begynte med Tillmans deltagelse i utstillingen «Fare Mondi – Making Worlds», på Veneziabiennalen i 2009, derav tittelen «After Venice». I utstillingen ser vi blant annet verk som «Silver installation VII» (2009), en fargesprakende opplevelse.

En søken etter det nye vakre
Etter lengre opphold i New York og Paris, har fotograf Ignat Wiig brukt de siste tre årene på å undersøke konstruksjon av identitet, lek med visuelle og kulturelle koder, kjendiser, kjønn, og fotografering. Selv om han studerer fotografi ganske nylig, er han i ferd med å bli en av Oslos mer fremtredende ungdomsdokumentarister. Han reagerer på det konservative og velstående Oslo med både humor, idolisme og kritikk.
«Untitled portraits 2019 – 2022» bygger på studier innen portrett, karakter og karisma.
Med en trang til å forstår skjønnhet, har Wiig de siste årene fotografert over 100 mennesker som representerer det han ser på som «den nye bølgen». Ved Sorgenfri stiller han ut et utvalg av disse bildene. «Å lete etter nye ansikter har alltid vært av stor interesse for meg, sier han. «Alle jeg tok bilde av kom i sine egne klær og ting bare skjedde».

Se nytt på skandinavisk design
Hva betyr egentlig scandinavian design? En typisk oppfatning av denne merkelappen beskriver en periode midt på nittenhundretallet kjennetegnet av letthet, eleganse, naturmaterialer og gjenstander skapt for eksport. Men stemmer egentlig dette?
I denne utstillingen får publikum oppleve nesten hundre år med design som er blitt til gjennom reiser og møter mellom Skandinavia og USA. Den designhistoriske tur-returreisen følger den store utvandringen fra nabolandene våre og Norge på slutten av 1800-tallet og oppfinnelsen av begrepet Scandinavian Design på 1950-tallet. Vi blir nærmere kjent med hvordan identitetsbygging, trender og politikk virker inn på hvordan vi opplever gjenstandene vi har rundt oss.
Utstillingen er fylt med industridesign, leker, grafisk design, tekstiler, klær og møbler, og byr på både gjenkjennelse og overraskelser som trekker linjer og ny forståelse mellom kulturene våre.

Mellom fantasi og virkelighet
Fotografiens Hus presenterer to fotoprosjekter som fra ulike innfallsvinkler sentrerer seg rundt barndom, virkelighet og fantasi: «The Young Ones» av Simon Johansson og «The Present is Woven with Multiple Pasts» av Ingvild Melby.
I «The Present is Woven with Multiple Pasts» har Ingvild Melby fotografert døtrene sine i en skog hun selv kjenner og lekte i som barn. Melby trekker på folkefortellinger og barndomsminner for å skape et fotografisk univers der menneskets forhold til naturen utforskes.
«The Young Ones» er tittelen på Simon Johanssons serie med sort/hvitt-fotografier tatt mellom 2002 og 2019. Johansson presenterer oss for barnas verden – i skjæringspunktet mellom fantasi og virkelighet – der de leker, prøver ut ulike identiteter og selv spiller hovedrollene.