fbpx
Vernissageguiden
Oslo

Dette er de beste utstillingene i Oslo akkurat nå

Uke 15
Illustratør Maria Maaneskiold har sin første soloutstilling ved galleri Heiaklubben. (Foto: Heiaklubben.)

Helt gelé i kroppen!

Heiaklubben heier på Maria Maaneskiold og har æren av å presentere hennes første soloutstilling! Utstillingen «Hva er det med meg?» er støttet med Talentstipend fra Kulturetaten. I Maaneskiolds tegnefilminspirerte og humoristiske strek, blir mørke temaer behandlet på en ny måte.

En fargerik utforskning av hva traumer kan gjøre med selvbildet og identitesfølelsen. I sin signaturpallett bruker Maaneskiold selvopplevde hendelser, som kan være utfordrende og terapeutisk for publikum å kjenne seg igjen i.

Utstillingen består av illustrasjoner av blekk, fargeblyant og fettstift på papir.
I tillegg vises installasjon av manipulert speil, et sydd «skinn», samt en rosa, spiselig bringebærgelé-avstøpning av en kvinne i 1:1 størrelse.

Den kjente fotografen Wolfgang Tillmans stiller ut på Peder Lund i Oslo. (Foto: Peder Lund.)

Etter Venezia

Wolfgang Tillmans er sett på som en av de mest innflytelsesrike og betydningsfulle kunstnerne i sin generasjon. Det var blant annet han som tok coverbildet til Frank Oceans «Blond». Nå har fotografen endelig sin første separatutstilling i Norge.

I utstillingen«After Venice» presenterer Tillmans en rekke utvalgte verk som refererer til en bestemt periode i hans kunstnerskap. Denne perioden begynte med Tillmans deltagelse i utstillingen «Fare Mondi – Making Worlds», på Veneziabiennalen i 2009, derav tittelen «After Venice». I utstillingen ser vi blant annet verk som «Silver installation VII» (2009), en fargesprakende opplevelse.

«Untitled portraits 2019 - 2022» inneholder, ikke overraskende, portretter fra perioden. (Foto: Ignat Wiig.)

En søken etter det nye vakre

Etter lengre opphold i New York og Paris, har fotograf Ignat Wiig brukt de siste tre årene på å undersøke konstruksjon av identitet, lek med visuelle og kulturelle koder, kjendiser, kjønn, og fotografering. Selv om han studerer fotografi ganske nylig, er han i ferd med å bli en av Oslos mer fremtredende ungdomsdokumentarister. Han reagerer på det konservative og velstående Oslo med både humor, idolisme og kritikk.

«Untitled portraits 2019 – 2022» bygger på studier innen portrett, karakter og karisma.

Med en trang til å forstår skjønnhet, har Wiig de siste årene fotografert over 100 mennesker som representerer det han ser på som «den nye bølgen». Ved Sorgenfri stiller han ut et utvalg av disse bildene. «Å lete etter nye ansikter har alltid vært av stor interesse for meg, sier han. «Alle jeg tok bilde av kom i sine egne klær og ting bare skjedde».

Scandinavian Design og USA 1890–1980 ved Nasjonalmuseets arkitektur-del tar for seg skandinavisk design. (Foto: Presse.)

Se nytt på skandinavisk design

Hva betyr egentlig scandinavian design? En typisk oppfatning av denne merkelappen beskriver en periode midt på nittenhundretallet kjennetegnet av letthet, eleganse, naturmaterialer og gjenstander skapt for eksport. Men stemmer egentlig dette?

I denne utstillingen får publikum oppleve nesten hundre år med design som er blitt til gjennom reiser og møter mellom Skandinavia og USA. Den designhistoriske tur-returreisen følger den store utvandringen fra nabolandene våre og Norge på slutten av 1800-tallet og oppfinnelsen av begrepet Scandinavian Design på 1950-tallet. Vi blir nærmere kjent med hvordan identitetsbygging, trender og politikk virker inn på hvordan vi opplever gjenstandene vi har rundt oss.

Utstillingen er fylt med industridesign, leker, grafisk design, tekstiler, klær og møbler, og byr på både gjenkjennelse og overraskelser som trekker linjer og ny forståelse mellom kulturene våre.

Ingvild Melby er en av to fotografer som utforsker fantasi, virkelighet og barndom ved Fotografiens Hus. (Foto: Ingvild Melby.)

Mellom fantasi og virkelighet

Fotografiens Hus presenterer to fotoprosjekter som fra ulike innfallsvinkler sentrerer seg rundt barndom, virkelighet og fantasi: «The Young Ones» av Simon Johansson og «The Present is Woven with Multiple Pasts» av Ingvild Melby.

I «The Present is Woven with Multiple Pasts» har Ingvild Melby fotografert døtrene sine i en skog hun selv kjenner og lekte i som barn. Melby trekker på folkefortellinger og barndomsminner for å skape et fotografisk univers der menneskets forhold til naturen utforskes.

«The Young Ones» er tittelen på Simon Johanssons serie med sort/hvitt-fotografier tatt mellom 2002 og 2019. Johansson presenterer oss for barnas verden – i skjæringspunktet mellom fantasi og virkelighet – der de leker, prøver ut ulike identiteter og selv spiller hovedrollene.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tør å avdekke ukulturene, og gir deg de ekte kulturnyhetene. Avisen leverer modig og nyskapende kulturjournalistikk.


Shabana Rehman
Multikunstner
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi at jeg som borger vil følge debattene rundt kulturfeltet, fra ytringsfrihet til støtteordninger. Som privatperson vil oppleve, se og høre om kultur, og vite hva som skjer.


Torbjørn Røe Isaksen
Tidl. Arbeidsminister (H)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar